Yapay Zeka Operatörlüğü
Programın Amacı
Yapay zeka teknolojileri, son yıllarda ortaya çıkan yeni nesil tekniklerle birlikte birçok sektörde otomasyon başta olmak üzere iş süreçlerinin insansızlaştırılması, hızlandırılması ve geliştirilmesine önayak olan yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, hemen her iş alanında yapay zeka temelli yazılımların iş süreçlerine entegre edilmesi, uyarlanması  ve opera edilmesi gibi teknik gereklilikleri ortaya çıkarmaktadır. Yapay zeka operatörlüğü, bu gibi geniş sektörleri kapsayan bir iş alanında, doğrudan mühendislik tasarımları gerektirmeyen ancak uygulanabilmesi için de belirli bir teknik uzmanlık gerektiren teknisyenlik alanındaki boşluğun doldurulması amacını taşımaktadır. Bu program ile yapay zeka teknolojileri ve yazılımlarını çeşitli iş alanlarına uygulayıp operasyon, bakım ve onarım gibi süreçlerini yürütebilen bilişim teknolojileri teknisyenlerinin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Mezunların Kariyer Hedefleri

Programdan mezun olacakların nerelerde istihdam edilebilecekleri, piyasanın bu mezunlara olan talebi hakkında bilgi;

1. Yapay zekâ teknolojilerini iş süreçlerine entegre eden tüm iş kollarında bilgi teknolojileri teknisyeni olarak görev alabilme niteliğine erişir.

2. YZ temelli yazılım ve web servisi veren küçük-orta ölçekli işletmeler, finans sektörü, öneri sistemi içeren veri platformları, kamu otomasyon sistemleri gibi birçok sektörde teknik eleman olarak istihdama katılabilir.

3. Genel anlamda bilgi teknolojileri teknisyeni iş alanı içerisinde yer alabilecek olan mezunlar, bu alandaki yeni nesil bir alt uzmanlığı içeren Yapay Zekâ teknolojileri teknikerliği ihtiyacını karşılayacaklardır.

4. Yapay Zekâ Sistem Analisti: Yapay zekâ geliştirme projesinin ön hazırlığını yapabilir, yapay zekâ sistem modeline katkı sağlayabilir, sistemin uygulama ortamına uygunluğunu test ederek belgelendirme yapabilir, sistem iyileştirme ve güncelleme çalışmaları yapabilir ve mesleki gelişim çalışmalarını yürütebilir.

5. Yapay Zekâ Programcısı: Verinin organize edilmesine yönelik yöntemleri araştırır, modelin kurgulanacağı veri setini önişleme tabi tutulmasına katkı sunar, verideki dengesizlik, eksik ve uç değerlere yönelik uygun işlemin yapılmasına katkı sağlar, modelin belirlenmesi, ön eğitimli modelin probleme uyarlanması, modelin oluşturulması, modelin ezberleme yapmasının engellenmesi, model seçimi yapılması, model hata analizini yapılması süreçlerinde destek sağlar.

6. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınavına girerek alanı ile ilgili Lisans programlarını tercih edebilir. 

Mezun Kazanımları
Yapay Zeka teknolojilerine yazılım ve donanım seviyesinde hakim olma: Öğrencilere yapay zeka algoritmalarının tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanmasında derin bir anlayış ve beceri kazandırarak, geleceğin teknolojik ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretmelerini sağlamak.

Yapay Zeka teknolojileri üzerinde yazılım entegrasyonu sağlayabilme: Yapay Zeka teknolojileriyle ilgili yazılımları mevcut sistemlere entegre edebilme yeteneği, farklı platformlar arasında veri ve işlem paylaşımını sağlayarak yapay zeka çözümlerinin etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak.

Makine öğrenme projelerinde veri seti düzenleme model eğitimi ve test gerçekleştirebilme: Makine öğrenmesi projelerinde kullanılacak veri setlerini hazırlama, model eğitimi için gerekli algoritmaları belirleme ve bu modellerin doğruluğunu test etme yeteneği, veri odaklı yapay zeka çözümlerinin başarılı bir şekilde geliştirilmesini sağlamak.

Yazılım servisi hizmeti veren YZ temelli teknolojileri yönetebilme: Yazılım servisleri üzerinden sunulan yapay zeka tabanlı teknolojilerin yönetimi, bu servislerin kurulumu, yapılandırılması, izlenmesi ve güncellenmesini içerir. Bu yetkinlik ile öğrenciler yapay zeka tabanlı hizmetleri etkin bir şekilde kullanabilir ve yönetebilir.

Büyük veri kotarılmasına yönelik bilişim mimarileri uygulamaları yürütebilme: Büyük veri kümelerini işleyebilmek için gerekli olan bilişim mimarilerini tasarlama, uygulama ve yönetme yeteneği, büyük veri analitiği ve yapay zeka uygulamalarının performansını artırır. Bu yetkinlik ile öğrencilerin veri yoğun iş yüklerini yönetme ve verimli bir şekilde işleme kapasitesi artabilir.
 
Müfredat ve Ders İçerikleri
Müfredat ve Ders İçeriği Bilgi Paketlerine erişmek için tıklayınız